Periton Diyalizi

Periton Diyalizi

Periton diyalizi böbrek yetmezliğinin tedavi seçeneklerinden biridir

Periton diyalizinde karın boşluğuna özel bir kateter yardımıyla özel bir sıvı verilir. Karın boşluğunda bekleyen sıvı bu süre boyunca karın duvarındaki damardaki kanla etkileşime girer ve kanda düzeyi yüksek olan maddeler karın boşluğundaki sıvıya geçer, karın boşluğundaki sıvının vücut dışına alınması ile atık maddeler vücuttan uzaklaştırılmış olur. Bu işlem günde birkaç kez tekrarlanır

 

Periton diyalizi işlemi hastanın evinde gerçekleştirilir.

Periton diyalizi kararı alındığında öncelikle karın boşluğuna ince bir tüp yerleştirilir. Bu tüp aracılığıyla karın boşluğuna sıvı verilmesi ve karın boşluğundaki sıvının vücut dışına alınması sağlanır. Kateter takılması sonrası eğitim süreci başlar. Eğitim sürecinde periton diyalizi işleminin nasıl gerçekleştirileceği ve dikkat edilmesi gereken noktalar teorik ve uygulamalı olarak anlatılır. “Dolum”, karın boşluğuna sıvı verilmesini, “bekleme”, sıvının batın boşluğunda kaldığı zamanı, “boşaltım”, karın boşluğundaki svının vücut dışına alımasını ve “değişim” ise dolum, bekleme  ve boşaltım işlemlerinin tamamını ifade eder. Eğitim süresi kişiden kişiye değişmekle beraber bir hafta ile bir ay arasında değişir. Periton diyalizi hasta veya hasta yakın tarafından uygulanabilir.

 

Periton diyalizi iki farklı şekilde uygulanabilir. İlk yöntem elle-manuel olarak adlandırılır. Sıvı değişim işlemleri hasta veya yakını tarafından elle gerçekleştirlir. Genellikle günde 4 değişim gerçekleştirilir. Diğer form ise aletli-otomatize olarak adlandırılır. Aletli formda geceleri cihaz yardımıyla otomatik 4-7 değişim yapılırken, gün içi ilave bir değişim eklenebilir.

Herşeyde olduğu gibi periton diyalizi sırasında da bazı sorunlar yaşanabilir. Karın zarı enfeksiyonu, yani peritonit hastalar arasında en korkulan komplikasyon olup, sıklıkla antibiyotiklerle etkin olarak tedavi edilebilir. İyi merkezlerde peritonit oranı her bir hasta için yaklaşık olarak 40 haftada bir gözlenir.